16 Temmuz 2011 Cumartesi

Uncharted 2 : Among Thieves Oyun İncelemesi

Evet, blogda yoğun istek üzerine:)) oyun incelemelerine de başlıyoruz. İlk inceleme için Doruk Kaptan'a teşekkür ediyorum.

Not: Oyun incelemeleri bölümüne yapılacak katkılar az da olsa spoiler içerebilir.


Başlıktan da anlaşılacağı üzere bu yazı Uncharted 2 : Among Thieves isimli oyunun incelemesi olacak. Bu ilk oyun incelemem olacak ve biraz acemice olabilir ama elimden geldiğince oyunla ilgili yorumlar yapıp spoiler vermeden tanıtmaya çalışacağım. Öncelikle söylemeliyim ki ilk oyun incelemem için Uncharted'ı seçmem bir rastlantı falan değil. Uncharted'ı seçtim çünkü kesinlikle beni gerek görüntü gerek hikaye hata gerek karakterlerin tavırları açısından en çok etkileyen oyun buydu. (Görüntü konusunda L.A. Noire'ın hakkını yiyemem daha iyiydi.) Öyleyse ilk ve muhtemelen en seveceğim oyun incelemesine başlayalım.


Uncharted 2: Among Thieves aksiyon-macera türünde Naughty Dog tarafından geliştirilip, Sony tarafından dağıtılmıştır. Only for PlayStation 3 oyunu olup sadece ps3 oyuncularının oynayabileceği bir oyundur. 2007 yılında piyasaya çıkan Uncharted: Drake's Fortune oyununun devamı niteliğinde olan oyun Ekim 2009 tarihinde piyasaya çıkmıştır.



Öncelikle size oyunun hikayesiyle ilgili biraz bilgi vereyim. Karakterimizin adı Nathan Drake ve tecrübeli, arsız ,şakacı biraz da şımarık bir hazine avcısıyız. (Size 1 oyunu da anlatmak isterdim ama yalan söylemeyeyim onu ne hatırlıyorum ne de bütün gece ayakta durcak gücüm var.) Oyunun başında eski günlerden tanıdığımız Flynn isimli başka bir hazine avcısı var ve bize bir teklif getiriyor. İstanbul'a gidecek, oradaki bir müzeyi soyacak, biraz adam dövecek ve sırları çözüp Marco Polo'nun 13 kayıp gemisini bulacağız : BEBEK OYUNCAĞI. Kötü adamımız ise Lazarevic: Eski bir savaş suçlusu ve düşündüğümüzden daha büyük planları var. Karakterler ve olaylar öylesine cuk diye oturmuş ki bu konuda Naughty Dog'u tebrik etmek gerekiyor. Zaten oyunun ilk 10 dakikasını oynayıp da kendi isteğinizle oyunu kapatırsanız bir daha ne PlayStation'ın yüzüne bakın ne de oyundan anladığınızı iddia etmeyin. (Şaka şaka) Oyun sizi öyle bir aksiyon tufanına sürükleyecek ki adeta oyunu bir solukta bitireceksiniz. Açıkçası ben oyunu oynarken karakterlerden biri bile ölmesin diye joystick'i deli gibi sıkıyordum. Oyun zaten hikayesiyle dikkatli oyuncuları içine rahatlıkla çekebilecek nitelikte. Oyuna girip hikayeyi anlamadan herkesi öldüren oyuncular da en azından oynanışından keyif alacaktır. (İnanın böyle arkadaşlarım var.)

Biraz da oyunun oynanışından ve mekaniğinden bahsedeyim. Oyunu oynamak son derece kolay, hele bir de biraz PlayStation geçmişiniz varsa sorun yaşamayacağınızı garanti edebilirim. Uncharted'da beni en çok etkileyen şeylerden birisi aksiyonla hikayenin ne kadar profesyonelce harmanlanmış olmasıydı. Örneğin bir kamyonet dolusu adamla çatışırken bizi kurtaran kızla plan yapmaya başlıyoruz . Veya bir helikopteri indirmeye çalışırken bulunduğunuz mekanı farkedince tüyleriniz diken diken oluveriyor. Benim için bu oyunu eşsiz kılan bir başka özelliği de koşmanın bile son derece zevkli olmasıydı. Şu ana kadar anlattığımdan hikayesi için oynanır, sonra arşivlenir sonucu çıkabilir. Fakat oyunun senaryosunu ezbere bildiğim halde ikinci kez baştan osna bitirdim. ( Hiç öyle kısa bir oyun da değildi hani.) Naughty Dog'u tebrik etmek istediğim bir başka konuysa mizah. Oyunda o kadar çok aksiyon o kadar çok sıkıntı var ki bu oyuna biraz espri yedirebilmek cidden bir yetenek diye düşünüyorum.


Tabi ki hiçbir oyun gibi Uncharted da kusursuz değil. Oyunda hata olarak görebildiğim ilk durum bulmacaların azlığıydı. Sonuçta elimizdeki oyun biraz Indiana Jones biraz Tomb Raider esintisine sahip. Drake'i sniper falan kullanan bir James Bond'a dönüştürmek niye. Ha yanlış anlaşılmasın oyunun savaş mekaniği de çok başarılı ama miktarı oyunu biraz monotonlaştırıyor. Bana sorarsanız Uncharted 2'nin aksiyonu %70, bulmacaları %30 du. Naughty Dog'un açıklamasına göre Uncharted 3'ün aksiyonu %60, bulmacaları %40 olacakmımş. Umduğum %50-%50 'lik oranı Uncharted 4'te bulmayı umuyorum. Oyunu monotonlaştıran bir başka özellik de yolların çok belli olması. Şöyle ki yayla gibi bir alanda Lazarevic ile şavaşırken onu nasıl yok edeceğimi sıktığım üçüncü kurşunda anlamıştım.

Biraz da oyunun Multiplayer'ından söz etmek istiyorum. Oyunun çok oyunculu seçeneği olması gerçekten güzel bir şey çünkü bahsettiğim gibi oynanışı zaten insanı içine çekiyor. Ama söylemeliyim ki ciddiyetten yoksun bir çok ooyunculu moddan bahsediyoruz. Savaş alanında ortada koşturan iskeletler veya kameramanlar görünce insan ister istemez kendisiyle dalga geçiliyormuş gibi hissediyor. Bunun dışında Multiplayer'da pek bi hata göremedim. Oyun modları ve karakter seçenekleri güzel. Tek sorun yenilikçi bir Multiplayer anlayışının olmaması. Mantık spawn ol, objective'e git ve savaş halinde ilerliyor. Ne yalan söyleyeyim Naughty Dog multiplayer'ını geliştirmeli.

Yavaş yavaş sonuca geliyorum parmaklarım yoruldu. Uncharted 2: Among Thieves kesinlikle oynanması, en azından tadına bakılması gereken bir oyun. Gerek senaryosu , gerek oyun mekaniğiyle etkileyici bir eser. Benim PlayStation 4'e kadar rafımda saklayacağım bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Oynayın, oynatın...

Doruk Kaptan Puanlama

Senaryo:10/10
Grafik: 9/10
Multiplayer:8/10
Eğlence:9/10
Ortalama:9/10
Gamespot Puanı Ortalama:9.5/10



Yazar: Doruk Kaptan