26 Aralık 2011 Pazartesi

2012 Gök Olayları Yıllığı

Evet, yeni bir yıla giriyoruz, astronomi meraklıları için de ilginç bir yıl olacak, özellikle Venüs' ün 6 Haziran 2012 deki geçişini kaçırmamak lazım çünkü bir dahaki geçiş için bir yüzyıl kadar beklemek gerekecek...

Bilim ve Teknik dergisinin Astronomi bölümüne yaptığı katkılarından tanıdığım Alp Akoğlu'nun gökyüzü simülasyon programı Stellarium'dan da görüntüler ekleyerek oluşturduğu 2012 Gök Olayları Yıllığı için aşağıdaki resme tıklamanız yeterli...



Emeğine sağlık Alp Akoğlu, daha sene başlamadan bu takvimi yetiştirdiğin için... 

15 Aralık 2011 Perşembe

Uncharted 3: Drake's Deception- Oyun İncelemesi



Not: Uncharted 2 'den sonra , Uncharted 3'ün de incelemesini yazıp bana gönderen Doruk Kaptan'a teşekkürler, eline sağlık kardeşim...

Bundan yaklaşık 2 yıl önceydi. Playstation'da henüz sadece GTA 4 ve PES 2008 oynardım. Oyunlar sayılıydı, halıyle eğlence de... Oyun piyasası daha başyapıtlarını vermeye başlamamıştı. Bir gün elimdeki oyunları tekrar tekrar oynamaktan sıkıldım ve bir arkadaşımdan (Umut'a selamlarımı yolluyorum. ) bana farklı, daha önce denemediğim bir oyun vermesini istedim. O geceyi hiç unutmuyorum. Umut sitenin girişine gelmişti ve arabanın camından oyunu uzatmıştı. 

Meğer Uncharted: Drake's Fortune gibi bir oyunu ne kadar saf ve bilinçsizce oynamışım. Şimdiyse karşımda Drake'in figürü, elimde oyunda Drake'in taktığı yüzük-kolye, yanıbaşımda Uncharted 3'ün koleksiyon paketinden çıkan demir kutusu var ve bir Uncharted hayranı olmaktan gurur duyuyorum. Sizi bilmem ama bana kalırsa oyunun adını bile duymamış birini 2 yılda "collector's edition" alacak hale getiren oyun benim gözümde başarılıdır.



Her neyse oyunu övmeyi bırakıp biraz da gerçeklerden bahsedelim. Oyun Naughty Dog tarafından yapılmıştır ve Uncharted serisinin 3. oyunudur. Amerika'da 1 Kasım 2011, Avrupa'da ise 2 Kasım 2011'de satışa çıkmıştır. Uncharted: Drake's Deception İGN den 10.00 puan alarak "Editor's Choice" ödülünü kazanmıştır. Oyunda ana karakter olarak önceki oyunlardan tanıdığımız Nathan Drake'i görüyoruz. Sullivan, Chloe ve Elena gibi eski karakterlerin yanı sıra Cutter ve Katherine gibi yeni karakterlere de rastlamak mümkün.

Oyunun hikayesine değinmek gerekirse; yine hazine peşinde çekmediğimiz çile kalmıyor. Oyuna bir barda "alışveriş" yaparken başlıyoruz. Tahmin edebileceğiniz üzere işler yolunda gitmiyor, dayak yiyoruz, kötü karakterle tanışıyoruz, ve ne olduğunu anlamadan Arabistan çöllerinde kayıp bir şehir aramaya başlıyoruz. Olaylar o kadar hızlı gelişiyor, Drake'in geçmişi o kadar etkili bir biçimde ortaya çıkıyor ki oyunu bırakamaz oluyorsunuz.



Uncharted 3: Drake's Deception'ın oynanışı ise tam bir efsane. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Naughty Dog hatalarından ders almayı başarıyor. Önceki oyunlarda sinir bozucu olan havada durmalar, kenarlara tutunamamalar tamamen düzeltilmiş. İnanılmaz bir yenilik de çevreyi olaya dahil etmek ve yakın dövüşler olmuş. Oyun boyunca birçok adamı kurşunlarla delik deşik edip, daha çoğunu tekme tokat nakavt ediyoruz. Silahlı çatışmadan yakın dövüşe geçiş o kadar seri olmuş ki oyun sırasında "Şuna iki kurşun sana da bir tekme, bir-iki bomba atıyım sonra şuna da kafa..." kıvamına gelmiş oyun, ki bence bu gerçekten etkileyici bir durum. Oyunda dikkatimi çeken şeylerden biri de Drake'in çevreyi kullanıyor oluşu. Örneğin düz duvara koşarken görünmez bir güç sizi sola ittirmiyor, önce duvara ellerinizi koyup duruyor sonra tekrar koşmaya başlıyorsunuz. Bütün bunların biraz ayrıntı gibi durduğunu biliyorum ama zaten kendini kanıtlamış ve tam puan almış bir oyunun ancak ayrıntıları daha da iyileştirilebilir.

Oyunun kilit noktalarından biri olan bulmacaları da es geçemeyeceğim. Önceki oyunlarda çatışma yoğunluğu ve bulmaca azlığı beni gerçekten rahatsız etmişti. Sağolsun Naughty Dog buna da çözüm bulmuş ve önceki oyunlara oranla daha çok ve kesinlikle çözmesi daha keyifli bulmacalar koymuş. Bence doğru oranı bulmuşlar, daha fazla kurcalamaya gerek yok.
Oyunun görüntü kalitesinden bahsetmek istemiyorum, zaten günümüzün en iyi görüntü kalitesine sahip oyunlarından biri ve yoruma gerek duymadığını düşünüyorum. Fakat çöl sahnelerinin ne kadar başarılı olduğunu söylemek isterim. Belki dümdüz kırmızı kumlardan ibaret bir sahne ama Naughty Dog ışıklandırmayı o kadar iyi kullanmış, parlaklığı o kadar iyi ayarlamış ki oynarken ağzımın kuruduğunu hissettim.

Multiplayer'a gelecek olursak: Uncharted 2'de(Uncharted 2 Oyun İncelemesi için tıklayınız...) memnun kalmadığım sayılı şeylerden biriydi. Fakat oyunun yapımcıları boş durmamış. Multiplayer'da sevmediğim şey seçeneklerin kısırlığıydı ve oyun modlarını pek beğememiştim . Oysa Uncharted 3 devrim niteliğinde bir multiplayer seçeneğine sahip. Karakter tasarlama seçeneği açıkçası gözlerimi yaşarttı. Eski oyunlarda etrafta 3-5 Drake 1-2 de Chloe dolanırdı oysa artık herkes istedği karakteri yaratabiliyor, oyun tarzına uygun silahlar ayarlayabiliyor. Uncharted 3'ün multiplayerı önceki oyunları sollamış tur bindiriyor bence. Eğer hikayesi iyi, görüntüleri müthiş, multiplayerı etkileyici bir oyun arıyorsanız, bir "Collector's Edition" sahibi olarak Uncharted 3: Drake's Deception size ilk önerim. Oynayın, oynatın...

Senaryo: 10/10
Oynanış: 10/10
Grafikler: 9.5/10
Eğlence: 9.7/10
Ortalama: 9.9/10
Gamespot Puanı için resme tıklayınız...