28 Ocak 2012 Cumartesi

The Artist


Anlatımın Gücü ve Sinemanın Büyüsü...

26 Ocak 2012 Perşembe

Momo- Kitap Özeti




Michael Ende bu kitabında günümüz insan ilişkilerini, zamanı ve tabiki çocukları ele almış. İnsanların artık birbirlerini dinlemediği, dostluk ve arkadaşlık değerlerinin nasıl sığlaştını, tekdüze bir yaşamın bize dayatıldığı bir sistemin içine yavaş yavaş ve en kötüsü farkında olmadan sürüklendiğimiz, tıpkı bir robot gibi programlandırılıp yetiştirildiğimiz dünyayı bize bir masal ile anlatmakta.

Bu masaldaki Momo adlı karakter karşısındaki insanı çok iyi dinlemeyi bilen, akıllı, anne babası olmadan yaşamayı beceren, dost canlısı bir çocuk. Momo ile tanışan herkes onun yanında kendini daha iyi hisseder ve aklına gelmeyen fikirler, oyunlar, masallar onunla birlikteyken insanın aklına gelir. Hatta zamanla arkadaşları kendi aralarında bir deyim bile oluşturmuşlar ‘git bir Momo’ya uğra’ diyorlardı çünkü Momo kimsenin iyi yapamadığı bir şeyi çok iyi yapıyordu insanları dinliyordu.
Birde Momo’nun çok yakın iki arkadaşı biri suskun bir ihtiyar olan Beppo ve diğeri konuşkan bir genç olan Gigi var. Bu iki arkadaşı Momo’yu hiç yalnız bırakmazlardı tipki diğer dostları gibi ona her akşam yiyecek birşeyler getirir ona o gün içinde olanları anlatırlardı ve tabiki Momo da dinlerdi.

Duman adamlarla ilk tanışmamız berber Bay Fusi ile oluyor, duman adamlar zaman tasarrufu denilen şey ile insanların zamanlarını ellerinden alıyor, insanları tekdüze bir yaşama, çevrelerine, arkadaşlarına hatta kendilerine zaman ayıramayacak hale gelmesine, duyarsızlaşmasına kısacası bireyleri yalnızlığa itiyor. İnsanlar duman adamlarla tanıştıktan sonra düşünemez olmuştu bunu sadece çocuklar hissettiler çünkü artık onlarla ilgilenen, oyun oynayan, onlara zaman ayıran yetişkinler yoktu etraflarında, anne babaları bile çocuklarını başlarından atmak için herşeyi yapıyorlardı.
Duman adamların gelmesinden sonra Momo dostlarını birerbirer kaybetmeye başladı çünkü artık onların Momo’ya ayıracak zamanları yoktu, artık insanlar kendi zamanlarından tasarruf ederek yaşar hale gelmişlerdi, bir tek çocuklar onun ziyaretine geliyor onun yanında değişik ve daha yaratıcı oyunlar oynuyorlardı ve anne babalarının onlara zaman ayıramadığından şikayet ediyorladı. Çocuklar bu duruma el atmak için bir yürüyüş bile düzenlemişler fakat kimsenin dikkatini çekememişlerdi. Duman adamlardan birinin Momo’ya uğramasıyla birlikte işler değişti, artık onlar Momo’yu kendilerine karşı bir tehtit olarak görüyorlardı.


Hora Usta’nın Momo’ ya ulaşmasıyla birlikte duman adamlardan kurtuluşun kapısı aralanmış oldu fakat Momo ile Hora Usta’nın buluşmasından sonra Momo geri döndüğünde hiç kimseyi bulamamıştı, çocuklar yetişkinler tarafından çocuk deposu denilen yerlere hapsedilmişlerdi artık dışarı çıkmalarına izin verilmiyordu onlara göre çocukların oyunları gereksizdi ve zamanlarını boş oyunlarla heba ettiklerini düşünüyorlardı burada çocukların hayal kurmalarına dahi izin verilmiyordu. Çocukların yaratıcılıkları, neşeleri, çocuklukları köreltilmişti. Beppo ve Gigi’ye gelince onlarda artık yoklardı , Beppo’ya artık deli gözüyle bakılıyor, Gigi ise yalancı hikayeciye dönüşmüştü Momo’nun gidişinden sonra.
Duman adamlardan önce çocukların oyun oynayabilmesi için iki sandık ve bir kaya parçası yeterken duman adamlardan sonra çocuklar yaratıcılıklarını ve çocukluklarını yitirmişlerdi.


Not: Bu özet Nazlı Öykü Çoruk tarafından yazılmıştır.

22 Ocak 2012 Pazar

SPSS ile Veri Analizi- Proje






SPSS programı ile yapılan bir veri analizi projesi, projede elimizde bulunan veriler aracılığıyla faktör analizi, parametrik olmayan testlere kadar çoğu inceleme yapılmıştır işinize yarayabilir.


Virtualization (Sanallaştırma) Projesi




Sanallaştırma çözümleri son dönemde bilişim dünyasında çok fazla önem kazandı, bu projede sanallaştırma çözümleri ile ilgili bir kaç kaynaktan derlenmiş bilgileri bulabilirsiniz, yalnız dili ingilizcedir...

Bilişim Sistemlerinin Teknik Temelleri dersinde yaptığımız projeye buradan ulaşabilirsiniz...

Access-SQL Kütüphane Veritabanı Projesi

Veritabanı Yönetim Sistemleri dersinde  yaptığım sunum ve projenin dökümanlarına ağağıdaki linkten ulaşabilirsiniz, kafanıza göre kullanabilirsiniz...(Bu tarz bir proje yapacaklar için belki yararı olur, fakat projede kurulan ilişkiler vesaire konusunda yanlışlıklar olabilir, ama query ler doğru çalışıyor sadece tablolar arasındaki lişkilerde ufak sıkıntılar olabilir.)

Proje Dosyasına buradan ulaşabilirsiniz...

Sunuma buradan ulaşabilirsiniz...






19 Ocak 2012 Perşembe

Melankoli- Lars Von Trier



Lars Von Trier, Melankoli bu filme başlık atmaktan başka bir şey yazmam mümkün değil anlayanlar anlasın anlamayanlar şanslıdır. Psikolojim bozuk zaten... herif yine bana ters köşe yaptı... Yılın en iyilerinden, belkide en iyisi, diğerlerini görmedik. Not: Sinemada izlemek etkisini 100 kat artırır.

13 Ocak 2012 Cuma

Üniversiteler ve Açık Kaynakları

Bilindiği üzere dünyadaki birçok üniversite ders dökümanlarından, öğrenci notlarına, ders videolarından, özel koleksiyonlara kadar bir çok kaynağını açık olarak internet üzerinden yayınlıyor. Bu işi sadece üniversiteler yapmıyor, kar amacı gütmeyen bir çok organizasyonda  bu konuda çok iş yapıyor. Ben işinize yarayacağını düşündüğüm bu kaynakların linklerini size toplu halde sunuyorum.

Not: Kaynağa ulaşmak için ulaşmak istediğiniz üniversitenin veya organizasyonun kendi resmine tıklayınız. Önerileriniz olursa yorum kısmından paylaşabilirsiniz...


1- Khan Academy(Kar amacı gütmeyen bir organizasyon) açık kaynak sağlayıcılar arasında en önemlisi ve en güçlüsü...



2- Berkeley Üniversitesi Açık Kaynakları



2- MIT Açık Kaynakları



3- ODTÜ Açık Kaynakları