4 Mayıs 2011 Çarşamba

Nasıl Var Olduk?



Günümüz fizik araştırmalarının çözüme kavuşturmaya çalıştığı en büyük meraklarımızdan biri, nasıl var olduğumuz sorusu. Hepimizi olusturan madde neden var olmuş, bu durumu açıklamak çok da kolay değil. Başlangıçta maddenin olmamasi sonuca gitmemizi çok fazla zorlaştiriyor. 13,7 milyar yıl önce sadece enerji varmış, bu enerjinin etkisi atom altı parçacıkları yaratmış, ama bu maddeyi açıklamamiz için yeterli değil. Enerjinin kütleye nasil donustugunu , bazi sonuclari dunyamiz icin cokta istenilen olcude yararli olamasada , Einstein'in herkes tarafindan bilinen enerji formülü cok iyi acikliyor. Enerjinin kütleye eşit olmasına kadar pek bir sorun görünmüyor, fakat sorunun buyuk kismi buyuk patlamadan sonra ortaya cikan enerjinin olusturdugu madde parcaciklariyla beraber anti madde parcaciklarinin meydana gelmesi ve bunlar ilk zamanlarda birbirlerini yok ederek radyasyona donusmus, ama biz su anda maddeden olusan bir evrende yasiyorsak bu karsilikli yok edis hikayesinin zamanin bir yerinde sekteye ugradigini soylemek zorundayiz. Bu sektede madde parcaciklarinin, anti madde parcaciklarina oranla su andaki evrenin olusumuna zemin hazirlayacak altyapiyi olusturacak olcude ustun geldigini soylememiz gerekiyor. Bugune kadar yapilan hassas gozlemler de bu sekteye ugrayan kismin yani yokluktan var olmaya donusen madde olusumunun evrenin baslangicindan hemen sonra ilk nanosaniyelerde gerceklestigini bize gosteriyor. Su anda Cern'de olusturulan LHC deneylerinde arastirilan en onemli konulardan biri de bu, Lhc'de ki yapilan deneyler sonucunda, yukarida bahsettigim buyuk patlamadan hemen sonra olusan madde- anti madde asimetrisinin, su anda gozlemledigimiz(zayif etkilesim), tamamen maddeden olusan evrende neredeyse yuzde yuzlere yakin bir asimetriden olustugu meydana cikmis durumda, bu durumdan kurtulmak ve baslangictaki(guclu etkilesim) simetriyi oluşturmamiz icin protonlari hizli bir sekilde carpistirmamiz ve buyuk patlama anini simule etmemiz gerekiyor. Bu yuzden var olmamizin sebebini sorgularken gecmise gitmeye, daha uzaklara bakmaya calisiyoruz, ya da hizimizi artirarak birseyler uretmeye calisiyoruz. Cunku bizim icin daha uzagi gorebilmek demek, nasil var oldugumuzu gorebilmek demek, ya da yuksek hizlarda guclu etkilesimler olusturmak demek ilk andaki durumu aciga cikarmamiz demek...

9 yorum:

  1. Bence biraz yavaşlamak, susmak ve seyretmek bilincin daha derinlemesine farkındalık kazanmasına yardım ediyor. Hızlanmak yerine yavaşlamak ve susmak, hem dış sesi, hem zihin sesini susturmak belki, kısacık "an"larda bile olsa.

    YanıtlaSil
  2. I can't understand anything of your post, but there is only three persons in blogspot who likes the zeitgeist movement. :) I'm one of them!


    We can change!we can open our eyes and tell them the truth.

    YanıtlaSil
  3. Nasıl var olduk başlığı ve altında yazılan "sekteye uğramış veya bilinmiyor yada şunu şunu yapmamız gerekiyor" gibi cümleler ve açıklamalarınız başlığını yersiz olduğunu göstermektedir.
    Sanırım şu türden başlık daha uygun olacak.Var oluşumuzda maddenin halleri vs gibi.
    Ayrıca nasıl yaratıldığımız konuşu fenni ilimlerle tam açıklanamayacağı gibi manevi ilimlerde güzel bir şekilde açıklanmıştır.Şu yazıyı okurken sanki o ilimler berteraf edilmiş yaratılış gibi muazzam bir vaoluşun madde veya parçacıklar(bunlar sadece bir araç) arkasında arandığını ve bunun sizi sonuca götüremeyeceği kanısındayım.

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle yorumunuz icin tesekkur ederim ama manevi ilimlerin bertaraf edildigi izlenimiz kesinlikle dogru zaten kasitli olarak bertaraf edilmistir... Fenni ilimlerde henuz cogu seyi aciklayamadigimiz bir gercek( ama sonuca gitmek her zaman onemli degil diye dusunuyorum, bu bir bakis acisi, hayati algilayis bicimi, bana mantikli geleni yaziyorum, aklimin yettigi kadar) ama ne yazik ki manevi ilimlerin hali beni yazmaya bile tesvik etmiyor... Ne yazik ki gorusum bu yonde... Tabi ki gorusunuze saygi duyuyorum...

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle yazınızdan bir cümle ile size cevap olabilecek bir alıntı yapmak istiyorum "Başlangıçta maddenin olmamasi sonuca gitmemizi çok fazla zorlaştiriyor."
    Bu ifadenize göre Başlangıcı olmayan birşey sizce nasıl varolmuştur?Size bunu sormuyorum kendinizin bu cümleyi sorgulamanızı istiyorum.Biz varolmuş isek bir süre sonra öleceğimizide biliyorsak en önemlisi insan ve akıllı isek bu sorunun cevabını bulamadan ölmek bence en büyük bilgisizlik ve kayıptır.

    Ayrıca manevi ilimlerin kasıtlı olarak bertaraf edilmiş veya kulak tıkanmış olması hem sizi hemde etrafınızı geride bırakmaktan alıkoymayacaktır.

    Diyorsunuz ki "ne yazıkki görüşüm bu yönde".
    Bende diyorum ki fenni ilimlerle manevi ilimleri öğrenip bu bilgi harmanıyla, sizin sonucunu beklediğiniz veya ulaşamadığınız cevherlere ulaşıp ufkunu genişleten ve şüpheli yada sonuç bekleyen bir nesil değil sağlam bir nesil yetiştiren nice bilginler vardır.İstifade edilecekse yazılar yazılacaksa bu bilginler ışığında yazılıp istifade edilmelidir.
    Yine söylüyorum bu başlıkla bu yazıyı okuyan okuyucunuz hayal kırıklığı veya kafa karmaşasıyla geri dönecektir.
    Tavsiyem bu tür belirsizliklere mahal vermemeniz.

    "manevi ilimlerin hali beni yazmaya bile tesvik etmiyor" demişsiniz.Ya benim bahsettiğim gerçek kaynakla hiç karşılaşmadınız ya yanlış tanıtıldı veya yanlış anladınız.
    Gerçek kaynağı bulabilmeniz temennisiyle...Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. Saygilar... Bu yazi bilimsel arastirmalari merak eden, Cern de yapilan deneylerde nelerin arastirildigini ogrenmek isteyenler icin bir ozet, bir fikir olsun diye yazilmistir, yazilarimda kesin yargilar yoktur, olasiliklar vardir, bilimde zaten boyledir, ben cesitli makalelerden okuduklarimdan ogrendiklerimi insanlara aktararak yardimci olmaya calisiyorum, insanlar okuyor, mantikli gelebilir, gelmeyebilir, herkesin dusuncesi farkli olabilir, fikirleri okuyup yorumlar yapmak, fikir alisverisi yapmak guzel, kendinizce fenni bilimlerin eksik kaldigi yonleri dile getirmissiniz, gayet guzel, okudugunuz ve fikirlerinizi paylastiginiz icin tesekkurler... Ama bu blogda manevi ilimlerle ilgili yazi yazmaya dusunmuyorum, siz bir blog acip gencleri bilgilendirmek isterseniz, bende sizi zevkle takip ederim... Gorusmek uzere...

    YanıtlaSil
  7. Umut helal ollsun walla şu 1 sayfayı tek nefeste okumama neden olcak güzellikte bir şey paylaşmışsın. Sağol. :D DORUK

    YanıtlaSil
  8. Yorum yazmak çok zor.

    YanıtlaSil